Záhada zvaná menhir

Pokud bychom prohlásili, že je lidstvo jedna velká záhada, pak by to znělo tak trochu jako klišé. Když se nad tím ale zamyslíme, pak zjistíme, že je to pravda. LIDÉ DALI TÉTO ZEMI TVÁŘ. Někdy v dobrém slova smyslu a někdy v horším.

·        Nejvíce asi bylo změněno ve jménu náboženství.

·        Pokud tedy pomineme války.

kamenné útvary
Z náboženských důvodů se vztyčovaly menhiry, stavěly dolmeny (stavbu tvoří dva kameny jako boky a jeden coby střecha) a sestavovaly kromlechy (skupiny menhirů ve tvaru kruhu nebo elipsy). Můžeme se ale pouze domnívat, k čemu tyto kamenné monumenty sloužily. Je však pravdou, že dávné kultury viděly právě v kamenech posvátný předmět, který je třeba uctívat.

·         Kámen symbolizuje stálost, odolání zubu času a nekonečno.

Právě (možná) z tohoto důvodu naši předkové pomocí nerostů označovali místa, která považovali za významná. Byly to jakési kotvy, které měly dodávat jistotu.
kameny v Bretani

Každá teorie může být správná

Zajímavé je, že menhiry vypadají na celém světě téměř totožně. Ať navštívíte Evropu, severní Afriku nebo Blízký východ, jsou to v podstatě opracované sloupy, které trčí z holé pláně.

–         Co znamenaly?

–         Kdo přišel na to, jak je opracovat a jakým způsobem usadit?

Spousta otázek, na které nemáme stále žádné odpovědi. Je podivné, že všichni „stavitelé“ pracovali podle jednoho manuálu. Kamenné menhiry jsou i na našem území. A není jich málo. Na internetu je dokonce jejich seznam.

·         Bylo by zajímavé vědět, jestli někdo někdy přijde na to, zda to tedy byly symboly plodnosti, jak zní jedna teorie.

·         Nebo strážní duchové, kteří měli držet od nás zlé síly na hony daleko.

·         Anebo se tímto způsobem uctívali dávní předkové?

Jedna z verzí také tvrdí, že se jednalo o starověké astronomické observatoře. Všechny teorie jsou zajímavé a všechny jsou možné. A jistě je jich ještě mnohem více. Třeba máte také nějakou.