Čím nekrmit čičiny

Naše kočičí přítelkyně by dlouhodobě lidský jídelníček bez újmy na zdraví nepřežily. Nutně potřebují svou přirozenou, živočišnou stravu. To znamená asi 90 % surovin živočišného původu v krmné dávce. 
kotě v misce
Nejsou mlsné, jsou konzervativní!
Někomu se zdají kočičky mlsné. Ony ale jen pečlivě vybírají to, co je pro ně prospěšné. Ve stravě jsou konzervativní. Nerady mají různé její změny, na které často reagují průjmy. Není vhodné příliš ve stravě experimentovat a kombinovat maso s kapsičkami a granulemi. Vybereme jeden typ stravy, který kočce vyhovuje a u něj zůstaneme. Tato zvířátka mají citlivé chuťové receptory a trávení vůbec. Při jídle zkoumají jemné odstíny chutí, konzistenci a také teplotu stravy. Ta by se měla přibližovat co nejvíce přirozené stravě šelmy – čerstvé kořisti. Nedáváme jim tedy jídlo rovnou z lednice, co je moc chladné!
mytí pacičky
 
Co nedávat vůbec!
·        cukr
·        sůl
·        mléko
·        příliš tuku
·        alkohol
 
To jsou složky potravy, se kterými si kočičí tělo neví příliš rady. Neumí je zpracovat. Jejich přirozená strava neobsahuje cukry ani škroby. Nejsou ani vybaveny receptory na rozpoznání sladké chuti. Není pro ně tedy vhodné ani kravské mléko, které obsahuje mléčný tuk – laktózu. Většina koček má po mléku průjmy. Pokud mají ve stravě moc sacharidů, hrozí jim srdeční selhání a také poškození zraku. Nadměrné množství tuků v krmení zase může zapříčinit zánět slinivky břišní. Příliš soli ve stravě zase zvyšuje množství sodíku v těle a tím pádem dochází ke špatnému odvádění odpadních látek. Ledviny jsou příliš zatěžovány, mohou být poškozeny. V této souvislosti je potřeba připomenout uzeniny! Ty jsou v kočičí stravě naprosto nevhodné. Alkohol je pro jejich organismus toxický (ostatně jako pro ten lidský). Kočky ale nemají enzymy, které jsou potřebné k jeho rozkladu, které ho pomáhají odbourávat. Stačí opravdu málo a může jim způsobit nejen zvracení, ale kolaps a bezvědomí. Takže opravdu žádnou ochutnávku na večírcích!