Včelí produkty

Včely vyrábí produkty, které již po staletí využíváme i my lidé. Hlavně med jako výborné a zdravé sladidlo, propolis k léčbě různých neduhů a vosk na „svítící“ i dekorativní svíčky i do různých kosmetických výrobků. Za to, že se s námi o výsledky své pilné práce dělí, jim ovšem bohužel moc vděční nejsme. V dnešní „moderní“ době včelí populace trpí hlavně nadměrným používáním jedů ve formě pesticidů v zemědělství. Za jejich obrovskou pomoc je hubíme.

honey-bees-326337__480

Dnešní lidé často zapomínají na to, co dobře věděli naši předkové. I bez akademického vzdělání. Že bez včel se toho zkrátka moc neurodí. Při své pilné práci v terénu opylují obrovské množství květů. Než včelka naplní svůj medový váček, navštíví jich až tisíc! A bez opylování není, jak známo, plodů!

Med začnou vyrábět už po cestě

Když má včela svůj váček na med plný, vrací se s „nákladem“ domů. S výrobou medu ale začíná již ve vzduchu. Nektar průběžně obohacuje o vlastní enzymy. V úlu předává surovinu svým kolegyním k dalšímu zpracování. Ty nejdříve několik dní provádí přípravu před konzervací. Med zahušťují tak, že ho suší pomocí pohybů křídly. Pak přijde na řadu uložení do šestihranných buněk plástve. Buňky pak uzavřou voskovými víčky.

Vosk vyrábí jen určitá věková skupina

Výrobu vosku na víčka medových buněk má v úlu na starosti skupina dělnic ve věku 12 až 18 dní. Používají k tomu med a pyl. Malé částečky vosku vznikají na jejich tělech a postupně z nich odpadávají.

honey-5732_1280

Propolis je včelí tmel

Dalším důležitým výrobkem je ve včelím domově propolis. Je to látka, která příjemně voní a je velice lepivá. Proto se jí říká také včelí tmel. Včely ho používají k utěsnění veškerých nežádoucích otvorů svého příbytku a chrání ho jeho pomocí nejen před špatným počasím a nebezpečnými návštěvníky, ale také před různými chorobami. Propolis je totiž látka způsobující místní znecitlivění, má hodně silné antivirové a antibakteriální účinky, zvyšuje obranyschopnost organismu. Jde prostě o účinný přírodní lék. Ale při jeho užívání opatrně! Je potřeba myslet na to, že jde zároveň o silný alergen.